IKEA je zasebno podjetje, ki prodaja standardno oblikovano pohištvo, ter dodatke za kopalnico in kuhinjo, v svojih maloprodajnih trgovinah po vsem svetu. Podjetje, ki je pionir lepo oblikovanega pohištva po dostopnih cenah, je zdaj največji svetovni prodajalec pohištva.

IKEO je ustanovil leta 1943 Šved Ingvar Kamprad. Kratico IKEA sestavljajo začetnice imena ustanovitelja (Ingvar Kamprad), kmetije, kjer je odraščal (Elmtaryd), in domače župnije (Agunnaryd, Småland, Južna Švedska).

INGKA Holding BV je matična družba za vsa podjetja IKEA Group, vključno z industrijsko skupino Swedwood, ki naroča izdelavo pohištva IKEA.  Pohištvo izdelajo pri katerem koli proizvajalcu po vsem svetu.

Družba, ki je po poreklu iz Švedske, prodaja svoje izdelke preko svojih prodajaln na drobno. V avgustu 2009, ima veriga 301 trgovin v 37 državah, večina od njih je v Evropi, Severni Ameriki, Aziji in Avstraliji. V leto 2006 so odprli 16 novih trgovin. V letu 2009 je načrtovanih najmanj 12 novih trgovskih centrov. IKEA je ena od redkih verig, ki ima poslovalnice tako v Izraelu kot v drugih bližnje vzhodnih državah.

V večini jezikov se “IKEA” izgovarja podobno [ike.a], v angleščini pa je beseda podobna besedi “ideja.” Njeno kitajsko ime v pisni kitajščini dobesedno pomeni “primerni za dom” in v kantonski izgovorjavi prebere kot “zdaj”.

Spletna stran podjetja IKEA vsebuje okoli 12.000 izdelkov in je tudi najobsežnejša predstavitev celotne ponudbe podjetja IKEA. Stran je imela več kot 470 milijonov obiskovalcev od septembera 2007 do september 2008.

IKEA želi prevzeti vodilno vlogo pri sprejemanju okolju prijaznih ukrepov v proizvodnji pohištva.

Koncept IKEE temelji na široki paleti dobro oblikovanega pohištva, ki omogoča funkcionalno opremo doma, ter tako nizke cene, da si jih večina ljudi lahko privošči. Namesto prodaje drage opreme, ki jo lahko kupijo le redki, koncept IKEE omogoča nizke cene izdelkov, ki zagotavljajo boljšo opremo doma velikemo številu potrošnikov.