Kako se lotiti načrtovanja otroške sobe?

Precej prostorov v našem domu je takšnih, ki jih je treba še posebej dobro opremiti, če se želimo v njih dovolj dobro počutiti in kakovostno preživljati svoj čas. To so na kuhinjski prostor, dnevna soba, kopalnica. Nikakor ne smemo pozabiti niti na primerno načrtovanje otroške sobe. Kako se bo naš malček počutil in deloval skozi dan, je namreč v veliki meri odvisno tudi od prostora, ki smo ga mu namenili v domu.

Precej zahtevno je izbrati tudi pohištvo za otroško sobo, zlasti če s tem nimate preteklih izkušenj. Na trgu ga mrgoli ponudbe, a pogosto se zgodi, da nam posamezni kosi pohištva in elementi ne prijajo v vseh pogledih. V tem primeru so na voljo tudi otroške sobe po meri. To pomeni, da si izberete ponudnika, ki bo posebej zasnoval pohištvo za sobo vašega otroka.

Izbrati pohištvo za otroško sobo je lahko precej zahtevno, še posebej, če nimate predhodnih izkušenj s tem.

Seznam najpomembnejših kosov pohištva za otroško sobo

Seznam za pohištvo za otroško sobo v veliki meri spominja na seznam pohištva za vašo spalnico oziroma za sobo najstnika oziroma mladostnika. Najpomembnejši kos je zagotovo postelja. Ni dovolj, da izberete najboljši kos, temveč ima ključno vlogo tudi to, kje bo otroška postelja stala v prostoru.

Poleg otroške postelje je treba v prostor za malčka postaviti primerno veliko garderobno omaro. Ta bo verjetno nekoliko manjše velikosti. Pomembno je, da vanjo lahko spravite vso opremo in dodatke, ki jih mora imeti malček vedno pri sebi.

Pri izbiri otroške sobe bodite posebej pozorni še na pisalno mizo. To zlasti velja, če načrtujete pohištvo za sobo otroka, ki že obiskuje šolo.

Počutje našega otroka in njegovo delovanje skozi dan sta namreč v veliki meri odvisna tudi od prostora, ki smo mu ga namenili v domu.

Poseben kotiček za igranje

Če je prostor otroške sobe dovolj velik, lahko posebej zasnujete kotiček, ki bo namenjen samo igri in zabavi. V ta kotiček lahko postavite posebno pohištvo za otroško sobo, kot so denimo ljubki majhni tabureji.

V igralni del sobe za otroka lahko vključite še kakovostno preprogo, ki ne bo poskrbela zgolj za privlačnejši videz, temveč tudi za funkcionalnost oziroma praktičnost.

Razsvetljava v sobi za otroka

Poleg primernega pohištva za otroško sobo morate poskrbeti še za dobro razsvetljavo. Ključno vlogo naj ima stropno svetilo, v sobi malčka pa je dobrodošla še kakovostna namizna lučka.

Izbira otroške postelje in jogija za otroka

Na sploh se zdi, da je v veliki ponudbi najrazličnejših postelj težko izbrati pravo. Še posebej pa to velja, ko je v igri izbira otroške postelje. Vemo, da morajo otroci spati na kar se da kakovostnem ležišču, saj tudi to v zelo veliki meri vpliva na njihovo rast pa tudi razvoj.

Pri izbiri otroške postelje vas morajo zanimati tudi kakovostni otroški jogiji. Tudi te lahko najdete v številnih različicah, zato je še toliko pomembneje, da vam pri nakupu pomagajo dobro izkušeni in strokovno podkovani prodajalci.

Prednosti otroške postelje po meri

Če bi strokovnjaka s področja pohištva, na katerem počivamo, vprašali, kateri kos izbrati, bi verjetno odgovoril, da se daleč najbolje obnesejo tisti kosi, ki so narejeni po meri. To posebej velja za postelje.

Res je, da na trgu lahko najdete številne postelje za otroke, ki so nadvse mikavnega videza. Prav tako vas pri izbiri mika cena, ki je lahko precej nizka. A še preden se podate v nakup otroške postelje, razmislite, ali bi jo bilo morda bolje naročiti kar po meri.

Kje najti dobrega proizvajalca pohištva po meri?

Otroški jogiji in drugi kosi, ki pomembno vplivajo na spanje in počitek naših malčkov, morajo biti seveda primerne velikosti. Posledično takšne opreme nikoli ne kupujemo na pamet.

Najpomembnejši element otroške sobe je nedvomno postelja.

Tudi pri nakupovanju otroške postelje je v prvi vrsti pomembno, kakšne velikosti bo. Če na primer izbirate posteljo za otroka, ki je star štiri ali pet let, se navadno izbere dimenzija postelje 90×200 centimetrov, prav tako je dobrodošla postelja v velikosti 80×160 centimetrov. Slednja je dobra rešitev za manjše otroške sobe.

Otroške postelje v obliki hiške

Za mlajše otroke so že dlje časa zelo priljubljene postelje, ki so v obliki hiške. Unikaten okvir takšne postelje lahko na primer popestrite tudi z lučkami. Če boste čez njo raztegnili še rjuho, boste s tem pričarali šotor ali hišo.

Za še večjo učinkovitost otroške postelje pa boste poskrbeli tako, da bo takšen kos opreme vključeval še predal. Ta mora imeti primerno ojačano dno za shranjevanje ali pa za dodatno ležišče. Iz ene tako v hipu lahko nastane dvojna otroška postelja.

Priporočene vsebine