Izdelava kuhinj po željah naročnika

Kuhinja je prostor, kjer se moramo počutiti najudobnejše in najlepše. Ljudje se velikokrat ne morajo odločiti ali bi kuhinjo kupili ali pa bi jo dali izdelati po meri. Izdelava kuhinj po željah naročnika pomeni, da bo kuhinja narejena točno tako, kot si bo nekdo zaželel. Izdelava kuhinj po željah naročnika bo uresničila sanje nekega posameznika, ki neznansko uživa v kuhanju in v svoji kuhinji, kjer prireja slastna kulinarična doživetja za svojo družino in prijatelje. Takšna kuhinja mora torej zadovoljiti vse želje in potrebe naročnika. Izdelava kuhinj po željah naročnika se začne z vizijo oziroma natančnim načrtovanjem kuhinje.

Glavni pogoj za izdelavo ustreznega načrta kuhinje in s tem pravilnega naročila je temeljita izmera prostora, kjer bo kuhinja. Točna izmera lahko prepreči mnoge kasnejše težave, ki bi se pokazale pri montaži. Pri načrtovanju je zelo pomembna kotnost sten, ob katere se bo postavila kuhinja. Priporoča se, da se naredi skice vseh sten, kamor se vrišejo tudi vsi elementi, ki jih ni možno spremeniti, kot so grelna telesa, okna, vrata in izbokline v steni.

Prav tako se vrišejo vodovodni in električni priključki. Na tistem mestu, kjer se predvideva kuhinja, naj bo razdalja med stenami izmerjena vsaj na treh mestih. Z vsemi temi dimenzijami se nato ugotovi nekotnost sten oziroma neravnine. Izmeriti je potrebno tudi vse razdalje do vrat, oken in ostalih arhitekturnih elementov ter razdalje do inštalacijskih priključkov. Izdelava kuhinj po željah naročnika bo načrtovana v smislu delovnih centrov, ki so shranjevanje živil, priprava živil, peka in kuhanje hrane, čiščenje posode, shranjevanje posode in pripomočkov.

Priporoča se, da so delovni centri organizirani v takem zaporedju, kot teče postopek same priprave hrane. Delovni trikotnik pomeni, da vsota razdalj med tremi osnovnimi delovnimi centri, ki so kuhalna plošča, pomivalno korito in hladilnik, ne znaša več kot 6,6 metrov. Izdelava kuhinj po željah naročnika bo upoštevala ergonomičnost kuhinje, kar pomeni, da bodo gospodinjska opravila udobna, varna in manj naporna. Višje vgrajena pečica in pomivalni stroj lahko prihranita nepotrebno sklanjanje, delo v kuhinji je tako bolj varno in zdravo.

Za lažje delo v kuhinji je precej pomembna tudi primerna osvetlitev delovnega prostora, še posebej prostora za pripravo hrane. Za večjo varnost majhnih otrok so na razpolago kuhinje z zaobljenimi stranicami, zaokroženimi vogali pulta in ergonomsko oblikovanimi ročaji. Izdelava kuhinj po željah naročnika ne bo imela omejitve v slogu, ki je lahko moderen, klasičen, dizajnerski, rustikalni ali drugo. Sanjska kuhinja po željah naročnika seveda ne more biti brez sodobnih kuhinjskih aparatov, pri katerih je najpomembnejša zmogljivost in energijska varčnost. 

Priporočene vsebine