Kuhinja z otokom

Velika večina kuhinj je kvadratna ali pravokotna in ker elemente razvrščamo ob stenah in pri tem upoštevamo vrata in okna, se izkaže, da možnih tlorisnih zasnov pri kuhinjah niti ni veliko na izbiro. V osnovi ločimo kuhinje v nizu, kuhinje v obliki črke U, kuhinje v obliki črke L, kuhinje s polotokom in kuhinje z otokom. Kuhinje v nizu učinkovito izrabljajo prostor in jih lahko namestimo tudi v hodnikih. Te kuhinje so najbolj primerne za ljudi, ki so še samski ali za pare brez otrok, toda jesti je možno le v drugem prostoru, razen če širina hodnika ne dopušča, da postavimo bar.

Širši prostori tudi dopuščajo, da postavimo dva vzporedna niza. Prehod mora biti v tem primeru dovolj širok, da se lahko srečata dve osebi. Kuhinja v obliki črke U ima praktično zasnovo, ki omogoča dosti dejavnosti na skrčenem prostoru. Kuhinja v tej obliki je lahko bolj globoka ali bolj plitva, odvisno od oblike prostora. Pri tej zasnovi je jedilni prostor lahko kot samostojni jedilni kot v nasprotnem delu prostora ali kot podaljšek U-ja. Kuhinja v obliki črke L je lahko le zaključek kuhinje v nizu, v velikem prostoru pa lahko prekriva dve sosednji steni, na katerih ni vrat, oken, omar ali kamina.

Če želimo doseči najboljšo učinkovitost, moramo štedilnik, hladilnik in pomivalno korito postaviti proti sredini L-ja. Če se odločimo za takšno kuhinjo, bomo dali jedilno mizo v nasprotni kot prostora. Pri kuhinji s polotokom gre za kombinacijo večih oblik. Polotok je praktična in učinkovita rešitev za večje prostore. Podaljšek je lahko delovni pult, miza za zajtrk, v njega lahko namestimo tudi kuhalno ploščo ali drugo pomivalno korito in drugo. Kuhinja z otokom je možna le v primeru, če imamo na voljo veliko prostora. Ta razpored kuhinje zahteva veliko hoje in ni učinkovit. Kuhinja z otokom pa je koristna, če želimo spraviti veliko opreme, saj v takšni kuhinji lahko namestimo veliko omar, ki bodo z lahkoto dostopne. Ker ima kuhinja z otokom posebej ločen otok od drugih elementov, je le-ta lahko poljubnih dimenzij in višine.

Kuhinja z otokom ima tudi posebno prednost, da otoku lahko namenimo posebno vlogo. Tukaj lahko recimo namestimo pomivalno korito z mlinom za odpadke. Otok lahko priključimo tudi kuhinji v obliki črke U ali L. V manjšem prostoru imamo lahko sicer otok, ki ga tvori mizica na kolesih, vendar je bolj primeren za večje prostore. Če je na eni steni velik vhod, se priporoča, da je otok na tej strani, saj bo tako lažje dostopen.

 

Priporočene vsebine