Kako posaditi semena v notranjih prostorih?

Postopek za pravilno kaljenje in gojenje kalčkov 

Za lažjo kalitev je najprej potrebno semena za približno 12 ur namakati v vodi. Pri tem bo kaljivo seme potonilo na dno sklede, nekaljivo pa bo plavalo na vodi. Ker je uspešna kalitev in kasnejša rast rastline tudi odvisna od kakovosti in vrste semen, je seme priporočljivo kupiti pri preverjenih trgovcih in dobaviteljih, kot je spletna trgovina na naslovu www.urban-farmer.si, specializirana za prodajo opreme za gojenje rastlin, kot je Growbox, različna gnojila, substrati, merilne naprave, oprema za hidroponiko in drugo. 

Postopek kaljenja se nadaljuje s tem, ko seme položimo na vlažno papirnato brisačo, ki jo postavimo na krožnik ali keramično posodo.

Nato posamezno seme razmaknemo vsaj dva centimetra narazen, tako da se njihove korenine kasneje ne bodo prepletale. Nadaljnji koraki postopka kaljenja pa so: 

  • Nastavitev temperature: optimalna temperatura za rast znaša med 21 do 29 stopinj Celzija. Da bi dosledno zagotavljali ta temperaturni razpon, lahko postopek kalitve  opravimo v Growbox šotoru, ki je opremljen z naprednim prezračevalnim sistemom, ventilatorjem in filtrom. Vse te lastnosti zagotavljajo ustrezno toploto v notranjosti šotora, pri čemer so semena in rastline tudi oskrbovane z dodatnim ogljikovim dioksidom, ki spodbuja njihovo rast in kaljenje. 
  • Papirnate brisače morajo ostati ves čas vlažne, zato jih večkrat dnevno škropimo z vodo.  
  • Prva semena običajno vzklijejo v kalčke z majhnimi koreninami po dveh dneh. Ko so korenine dolge dva centimetra, so kalčki pripravljeni za sajenje v lonce z zemljo. Priporočene vsebine