Sedežna garnitura oblikuje prostor

Pomemben element opreme stanovanja je tudi sedežna garnitura, ki je – predvsem v teh stresnih časih – prostor, kjer se lahko odpočijemo, si vzamemo čas samo zase in si naberemo novih moči. Seveda je od prostora odvisno, katera sedežna garnitura je najprimernejša. Če imamo velik prostor, se lahko odločimo za večjo sedežno garnituro, v kotni postavitvi ali s posameznimi elementi, kot so samostojni trosed, dvosed, fotelj.

Če prostor ni ovira in je dnevna soba večjih dimenzij, je pomembno, da to prednost izkoristimo in dnevno sobo opremimo tako, da prostor daje videz razsežnosti. To dosežemo, če prostoru pustimo, da diha, kar pomeni, da sedežna garnitura lahko stoji tudi na sredini prostora in ni potisnjena do stene. S tem sicer optično malenkostno zmanjšamo prostor, vendar je to včasih pomembno tudi zato, da, na primer, nimamo prevelike razdalje za gledanje televizije.

Zelo pomembna je preproga, ki da prostoru posebno toplino. Velikost preproge naj bo v sorazmerju s sedežno garnituro, ne prevelika in ne premajhna. Tudi klubska miza lepo zapolni prostor pred sedežno garnituro, njena velikost mora biti v sorazmerju z velikostjo sedežne garniture. Pri večjih mizah je lepše, če so nižje, da ne zasedajo prostora, zaželeno je tudi, da sta barva in material mize usklajena z regalom dnevne sobe.

Pri manjših dnevnih sobah, pa je ponavadi sedežna garnitura postavljena v kot, kjer pa hrbet oz. zadnji del sedežne ni pomemben kot pri sedežnih garnitura, ki so postavljene sredi prostora.

Vedno več je stanovanj, kjer sta dnevna soba in kuhinja v istem prostoru, in takrat je treba oziroma je zaželeno narediti pregrado, ki loči en prostor od drugega ali samo nakaže delno nepovezanost prostorov. Eden od načinov, kako pregradimo tak prostor, je tudi sedežna garnitura – sprednji del je obrnjen proti steni, kjer je televizor, zadnji, hrbtni del pa proti kuhinji. Če želimo v dnevnem prostoru več zasebnosti, za hrbet sedežne garniture lahko postavimo knjižno omaro, ki ni popolnoma zaprta. Omarice ali police se lahko predvidijo že pri izdelavi sedežne garniture, s čimer dosežemo še boljšo usklajenost. Možnosti je ogromno, vse pa je odvisno od prostora in njegove razporejenosti ter od oblike sedežnega pohištva.

V prostoru, kjer sta združeni kuhinja in dnevna soba, je zelo pomembna tudi izbira barv. Barve morajo biti usklajene, z elementi različnih barv ne smemo pretiravati. Zato priporočamo sedežno garnituro v enobarvni tkanini ali usnju nevtralnih barv. Za popestritev lahko z drugimi kontrastnimi barvami kombiniramo detajle, kot so preproga in okrasne blazine, ki se lahko ujemajo z barvo kuhinje, in s tem dosežemo določeno povezanost barv v prostoru.