Toplotne črpalke

Povprečno gospodinjstvo porabi za ogrevanje prostorov in vode okoli 90% vse porabljene energije. Zadnje čase se veliko govori o varčnih žarnicah, varčnih gospodinjskih aparatih, s čimer seveda zmanjšamo porabo energije, a je prihranek skoraj da zanemarljiv.

Mnogo večji prihranki so možni pri ogrevanju, saj lahko s primernimi sistemi in izolacijo hiše stroške ogrevanja zmanjšamo tudi na manj kot polovico. Ena izmed možnosti je dodatno ogrevanje z sončnimi kolekorji, ki nam omogoča prihranek pri kurilnem olju, še bolj napreden sistem pa so toplotne črpalke

Na prvi pogled je to zelo nelogično, saj toplotna črpalka kot vir energije uporablja elektriko, ki je pri današnjih cenah fosilnih goriv relativno draga za ogrevanje. A toplotna črpalka ni navaden električni grelec, saj elektriko uporablja samo za pogon kompresorja, ta pa toploto odvzema iz hladnejšega medija in jo dovaja v prostor. To si lahko predstavljamo kot obrnjeno klimo, ki odvzema toploto iz hladnejšega prostora in jo oddaja v toplejšo okolico. Toplotna črpalka deluje ravno obratno, saj v zimskem času iz hladne zunanjosti odvzema toploto in do dovaja v toplejši prostor in ga s tem dodatno ogreva.

S to tehnologijo za vsaj del električne energije dobimo približno 4 enote toplote, torej toplotna črpalka za isto količino toplote porabi štirikrat manj električne energije kot običajni električni grelec. Najbolj učinkovit sistem toplotne črpalke je voda/voda, saj so stroški ogrevanja pri njem najnižji, a lahko zaradi nihanja podtalnice črpalka tudi neha delovati.

Bolj zanesljiv sistem je glikol/voda, pri katerem se moramo odločiti med zemeljskim kolektorjem in geosondo. Zemeljsko kolektor je mnogo cenejši, a zaradi nihanja temperature v njem izkoristek ni tako dober. Pri geosondi teh težav ni, a je žal investicija zaenkrat še predraga za domačo uporabo, saj lahko stane več 10000€.

S investicijskega stališča gledano je najcenejši sistem zrak/voda, ki pa ima pozimi slabši izkoristek, deluje pa le do zunanje temperature -20 stopinj Celzija, kar nam onemogoča ogrevanje takrat, ko ga najbolj potrebujemo.

Toplotna črpalka in radiatorji so nedvomno sistem ogrevanja prihodnosti, saj omogočajo do 60% prihranke pri ogrevanju, izpuste CO2 pa zmanjšajo za okoli 30%. Investicija je trenutno dokaj visoka, a se bo z nadaljnjo rastjo cen naftnih derivatov vedno bolj splačala.

Priporočene vsebine