Velik pomen dobre zunanje razsvetljave

Zunanja svetila

Dobra zunanja razsvetljava ima za vas zagotovo velik pomen. Učinkovito razsvetljuje zunanja področja, na primer teraso, balkon. Na takšen način lahko zunaj uživate tudi, ko sonce že zdavnaj zaide. Z njo razsvetljujete poti, stopnišče, hišno številko. Prav tako je pomembna za vaše obiskovalce, ki jim izboljšuje vidljivost ter orientacijo. 

Na trgu obstajajo številne izvedbe in vrste zunanje razsvetljave, na primer vrtna razsvetljava, razsvetljava za ribnike, razsvetljava za stopnišča, varnostna razsvetljava. Slednja osvetljuje objekte ter jih na ta način izpostavlja iz temnega okolja.

Svetilke in svetila za zunanjo razsvetljavo 

Katera zunanja svetila  so prava za vas, je odvisno zlasti od vaših želja. Tako kot vam je na voljo velika izbira svetil za notranje prostore, to velja tudi za zunanje. Našli jih boste v različnih oblikah. Na voljo so vam talni vgradni žarometi, svetilke za podzidke, svetlobni objekti, osvetljeni tlakovci ter podobno. 

Zunanja svetila

V specializiranih prodajalnah s svetili boste vedno našli zelo obsežno ponudbo zunanjih svetil ter ponudbo ustreznega pribora za inštalacijo ter upravljanje. Pri tem mislimo tudi na senzorje gibanja, zatemnilna stikala, časovne vklopne ure. 

Preberite si še naslednji članek: Zunanja ureditev okolice je ogledalo notranjih prostorov

Dandanes se večina investitorjev odloča za zunanjo ureditev okolice hiše na daljši časovni rok in v presledkih, zato je pri veliko novogradnjah okolica hiše neurejena še dolgo po tem, ko so vsa zaključna gradbena dela praktično že končana. 

Razsvetljava na vrtu

Če ste lastnik oziroma uporabnik vrta, potem lahko s primerno uporabo svetil dosežete pravo umetnost udobja in ne nazadnje še dobrega okusa. Ker na vrtu nimate stropa, morate pri uporabi svetil uporabiti nekoliko več domišljije.

Če imate na vrtu veliko prostora, se lahko odločite za uporabo zunanjih svetilke, lučke ali svetlobne drogove. Za stopnice so dobrodošla izbira posebni reflektorji. Te lahko vgradite direktno na površino stopnic oziroma tlakov. 

Robustna struktura zunanjih svetil 

Zunanja razsvetljava je praviloma robustnejša od notranje. Prav tako je zanjo značilna visoka stopnja zaščite. Svetila so narejena iz posebej obdelanih materialov, ki omogočajo dovolj dolgo življenjsko dobo ter ščitijo pred neugodnimi vremenskimi vplivi. 

Sicer na vrt, balkon ali teraso lahko postavite tudi priljubljene LED svetilke. Te potrebujejo le minimalno količino energije. Odlična izbira so tudi solarne svetilke. Zanje ne boste potrebovali električne energije, prav tako vam ne bo treba izvajati posebnih posegov.

Kamnite stenske obloge

Kamnite stenske obloge so vedno bolj zaželene za zunanje in notranje prostore. Več o tem pa si preberite s klikom na povezavo.

Kombinacija več različnih vrst zunanjih svetil 

Sicer pa je najbolje, da se odločite kar za kombinacijo čim več različnih zunanjih vrst svetil. Na ta način boste dobili svobodo igranja s celotnim razpoložljivim prostorom. Zunanja svetila naj bodo pri tem ne samo praktična, temveč v veliki meri tudi dekorativna. 

Dobra izbira vseh vrst svetil za zunanji del vašega doma vam je na voljo tudi na spletu. Na njem je veliko priznanih spletnih prodajaln s svetili, na primer spletna prodajalna volino.hr. V njej boste lahko izbirali svetila za notranje in zunanje prostore po izjemno dostopnih cenah. 

Priporočene vsebine