Zunanja ureditev okolice je ogledalo notranjih prostorov

Lastniki oziroma skrbniki manjše površine zunaj svojega doma praviloma nimajo večjih težav z urejanjem. Po drugi strani pa je kar nekaj takšnih, ki posedujejo precej velike travnate in druge površine in dela na prostem nikakor ne zmorejo opraviti sami. Pri opravilih zunaj doma jim pomagajo bližnji, a tudi nanje se ne zmorejo vedno zanesti. V tem primeru je dobro najeti kakšno zunanjo pomoč oziroma nekoga, ki se s takšno dejavnostjo ukvarja profesionalno.

Zunanja ureditev okolice je pravzaprav izjemno pomembna, zato moramo vedno poskrbeti, da je travnata površina pokošena, živa meja obrezana, rože zalite in še bi lahko naštevali. Lahko trdimo, da je neposredna bližina našega doma v resnici ogledalo tega, kar se dogaja v naših notranjih prostorih. In če za dovolj lepo ureditev vrta ne zmoremo poskrbeti sami, ker nam časovno pač ne znese, ni prav nič narobe, če k sebi na dom pokličemo zunanjega pomočnika.

Zunanja ureditev okolice vašega doma bo še toliko mikavnejša, če jo boste zaupali krajinskemu arhitektu. Samo urejanje vrta se praviloma prične pri izdelavi načrta za vrt. Na dolgi rok se opredeli, kje bo teren tlakovan, kje bodo zasajena drevesa in kje grmovnice, kje bo trata.

Kako na učinkovit način do urejenega vrta

Lahko pa gre pri zunanji ureditvi okolice samo za enkratno pomoč strokovnjaka oziroma projektanta. Z njim se lahko dogovorite za ogled terena, kjer bo opravljena invetarizacija pa tudi analiza terena. Projektant si bo ogledal še neposredno okolico, pri naročilu načrta pa bo upošteval vse želje naročnika glede ureditve njegovega vrta.

Po ogledu terena sledi predlog zasaditve načrta. V obliki tlorisa se zasnujejo rastlinske in grajene strukture. K temu delu sodi tudi izdelava predračuna s popisom pripadajočih del. Po končanem predlogu je čas za ponovno snidenje s projektantom. Z njim se nato usklajuje mnenja in želje. Nato je na vrsti sama izvedba. Ta je lahko postopna, lahko pa se opravi le v enem samem koraku.

Košnja trave je pomemben del urejanja zunanje okolice našega doma pa tudi na sploh. Pogostost tovrstnega opravila pa je v veliki meri odvisna predvsem od vrste podnebja, vremena pa tudi od tipa trave.

Delo krajinskega arhitekta

Zunanja ureditev okolice vašega doma bo še toliko mikavnejša, če jo boste zaupali krajinskemu arhitektu. Samo urejanje vrta se praviloma prične pri izdelavi načrta za vrt. Na dolgi rok se opredeli, kje bo teren tlakovan, kje bodo zasajena drevesa in kje grmovnice, kje bo trata. V načrtu je prav tako opredeljeno, kje bo stala živa meja, grede z vrtnicami ali trajnicami, morda celo skalnjak ali ribnik.

Zasaditveni načrt, ki ga pripravi krajinski arhitekt, določa sorto in vrsto rastlin, njihovo mesto, število. Prav tako določa, kam se bo posadilo drevje, grmovnice, trajnice, vrtnice. Ker rastline v nenehni rasti vsako leto podobo okolice oziroma vrta nekoliko spremenijo, se z zasaditvenim načrtom učinkovito izognemo motečim pa tudi neljubim kombinacijam.

Pogostost košnje trave je odvisna tudi od podnebja

Košnja trave je pomemben del urejanja zunanje okolice našega doma pa tudi na sploh. Pogostost tovrstnega opravila pa je v veliki meri odvisna predvsem od vrste podnebja, vremena pa tudi od tipa trave. Večinoma pa velja, da se mora zelenica pokositi enkrat na teden. Redna košnja trato zavaruje pred različnimi boleznimi in pred plevelom. Prav tako spodbuja bujno rast. Pomembno pa je, da se kosilnica nastavi na ustrezno višino, da se trava ne obrezuje preveč nizko.

Praviloma naj bi pri košnji vsakič odrezali samo vrhnjo tretjino travnih bilk, če seveda želimo ohraniti zdravje trave. Preveč porezana trava začne poganjati nove poganjke, obenem pa se oslabi njen koreninski sistem. Travo kosite prenizko tedaj, kadar vaša zelenica nenadoma prične rumeneti oziroma se pojavijo zaplate zemlje.

Redna košnja trato zavaruje pred različnimi boleznimi in pred plevelom. Prav tako spodbuja bujno rast.

Košnja trave z nabrušenimi rezili kosilnice

Travo je treba kositi s primerno izbrano kosilnico. Učinkovitost takšne naprave pa je v veliki meri odvisna tudi od ostrosti rezil. Če se trava kosi s preveč topimi rezili, se lahko razcefrajo vrhovi bilk. To pa za trato vsekakor pomeni še večjo dovzetnost za najrazličnejše bolezni. Rezila kosilnice je zato treba ustrezno nabrusiti vsaj dvakrat na leto.

Ostanke trave pa je najbolje pustiti kar na zelenici sami. Z razpadom trave se bodo v zemljo povrnile hranilne snovi. To pomeni, da vam trate ne bo treba še dodatno gnojiti. Morda pa vas ostanki trave na zelenici motijo. V tem primeru bo hranilnih snovi v bilkah izjemno vesel vaš kompostnik.

napihljivi bazeni

Najbolj priljubljena igrala v okolici doma

Če imate v okolici svojega doma dovolj velik vrt, ga lahko zasnujete v najrazličnejše kotičke. Med njimi tudi v takšnega, ki je namenjen najmlajšim družinskim članom. Preberite več …

Kolikšna je cena za košnjo trave

Ker nam pogosto za domača notranja pa tudi zunanja opravila primanjkuje časa, si neredko poiščemo tudi zunanjo pomoč. Na voljo so ponudniki, ki vam za le malo denarja pokosijo vašo zelenico, vrt, travnik oziroma večje travnate površine.

Cena za košnjo trave pa je seveda odvisna od kar nekaj dejavnikov; tudi od tega, koliko kvadrature zavzema zelenica. Košnje trave do 300 kvadratnih metrov vas stane v povprečju 0,14 evrov na kvadratni meter. Cena košnje trave nad omenjeno površino pa se giblje med 0,08 in 0,12 evrov na kvadratni meter; v povprečju vas torej v tem primeru košnja stane 0,10 evra na kvadratni meter.

Priporočene vsebine