Največje prednosti sistemov za namakanje

Namakalni sistemi so lahko izjemno koristni kot pomoč pa tudi kot olajšanje dela na vrtu, v nasadu, na njivi, rastlinjaku oziroma kjer koli drugje, kjer rastejo rastline. Ne nazadnje so takšni sistemi zelo dobrodošli tudi na nogometnih igriščih ali na igrišču za golf. Na takšnih površinah dobro skrbijo, da je trava vedno zelena in da odlično uspeva.

Sistemi za namakanje so priljubljeni tudi za parke oziroma za predele s travo, kjer je zlasti v poletnem času le malo padavin. Posledično pa je treba dovolj dobro poskrbeti za zalivanje. Rastline za svojo rast in lepši izgled potrebujejo ravno pravšnjo količino vode. V veliki meri jim pri tem lahko pomagamo ravno s sistemi za namakanje.

Namakalni sistemi
Namakalni sistemi so lahko izjemno koristni kot pomoč pa tudi kot olajšanje dela na vrtu

Različne vrste namakalnih sistemov

Na voljo so različni namakalni sistemi. V osnovi pa je prav vsaka vrsta sistema sestavljena iz različnih cevi ter spojnega materiala. Prav tako so lahko različni vrtni razpršilci oziroma šobe ali pa pršilne pištole, skozi katere pronica voda za zalivanje rastlin. Določena vrsta namakalnih sistemov vam omogoča tudi kapljično namakanje. Takšna oblika zalivanja je še posebej atraktivna za nekoliko manjše vrtove.

Pri izbiri ustrezne vrste sistema za zalivanje je treba upoštevati kar nekaj dejavnikov. Med drugim se boste morali nujno vprašati, ali boste zalivali tako zunanje kot tudi sobne rastline, na kakšni površini bo potekalo zalivanje, kakšne rastline gojite ter koliko vode potrebujejo za rast, ali rastline pridelujete le zase ali za prodajo in ne nazadnje, na kakšni zemlji gojite rastline oziroma kakšna je vrsta prsti.

košenje trave

Preberite si tudi: Kateri tip kosilnice je najbolj primeren za vaše potrebe

Če imate okoli svojega doma večji vrt ali morda travnik, je treba takšno površino primerno vzdrževati. Med drugim ima izjemno pomembno vlogo tudi košnja. Te pa se ne morete lotiti kar brez ustrezne naprave.

Raznolika ponudba pripomočkov za namakanje

Na trgu so vam na voljo zelo raznoliki sistemi za namakanje in zalivanje rastlin. Izbirate lahko med precej preprostimi, miniaturnimi, tlačnimi, avtomatskimi in še drugimi sistemi. Nekateri med njimi so opremljeni s krmilniki ter različnimi senzorji za dež, vlago, sonce ter podobno.

Različni namakalni sistemi
Na voljo so različni namakalni sistemi.

Kot smo že omenili, pa je pri končni izbiri najpomembneje, da natančno veste, zakaj vam bo sistem služil ter za kako veliko površino ga potrebujete. Optimalno izbrani namakalni sistem vam omogoča precejšen prihranek pri času, obenem pa vam ponuja veliko mero zadovoljstva. Z njegovo pomočjo vam bodo rastline hitreje pa tudi uspešneje rastle.

Alkaten cevi za oskrbo z vodo

Za distribucijo vode se uporabljajo polietilenske alkaten cevi. Še posebej pa so takšne vrste cevi dobrodošle za uporabo pri namakalnih sistemih. Narejene so iz polietilena visoke gostote. Cevi dosegajo prav vse standarde kakovosti, so odlično odporne na poškodbe in deformacije. Njihova življenjska doba je lahko dolga celo več kot pol stoletja.

Alkaten cevi iz polietilena se kot takšne lahko koristno uporabljajo tako za zasebne, javne kot tudi industrijske sisteme za oskrbo z vodo, vključno z gradnjo podvodnih, podzemnih ter površinskih cevovodov in vodnih sistemov zunaj ter znotraj stavb.

Alkaten cevi PE80 in PE100

Alkaten cevi se delijo na več vrst. Še posebej velja omeniti PE80 in PE100. Ti dve vrsti cevi sta izdelani iz materiala, ki je povsem netoksičen in inerten v stiku z vodo. Posledično ne vplivata na vonj ter okus vode. V ceveh se prav tako ne tvorijo usedline apna. Posledično tudi pri dolgotrajni uporabi ne prihaja do zoženja merilnika, ki meri prehod vode.

Alkaten cevi
Za distribucijo vode se uporabljajo polietilenske alkaten cevi.

Tlačni PE80 in PE100 cevovodi so odlično odporni na temperaturo med minus 30 in 60 stopinj Celzija, prav tako tudi na UV žarke. Uporabnikom zagotavljajo izjemno nizko izgubo tlaka, in sicer zaradi koeficienta trenja, ki je v primerjavi s cevmi iz jekla kar desetkrat nižji.

PE100-RC cevovod namenjen za vgradnjo v kamnita tla

Pri izbiri alkaten cevi boste naleteli tudi na izdelek z oznako PE100-RC. Takšen cevovod je namenjen za distribucijo vode za vgradnjo v kamnita tla, ki ne zahtevajo zasipavanja jarkov oziroma peščene plasti. Kanal za vodni pretok je sestavljen iz ene plasti materiala, gladkimi zunanjimi ter notranjimi površinami in še s homogenim prerezom stene. Zunanja barva kanala je črna z modrimi vzdolžnimi linijami.

Lahko trdimo, da PE100-RC cevovodi za vodno distribucijo uporabnikom omogočajo najvišjo stopnjo zanesljivosti. Odporni so namreč na tlačne točke, obenem pa tudi na hitro širjenje oziroma raztezanje razpok.

Vse omenjene vrste alkaten cevi je možno naročati tudi v spletni prodajalni ab-doo.si online, kjer vam bodo pri izbiri pomagali izkušeni in strokovno podkovani prodajalci. Z njimi se lahko povežete kar preko spletne pošte ali pa jih pokličete po telefonu. Na spletni strani ponudnika pa si lahko že sedaj ogledate tudi cene produktov.

Preberite si še naslednji članek: Velik pomen dobre zunanje razsvetljave

Dobra zunanja razsvetljava ima za vas zagotovo velik pomen. Učinkovito razsvetljuje zunanja področja, na primer teraso, balkon.

Priporočene vsebine