Kateri tip kosilnice je najbolj primeren za vaše potrebe

košenje trave

Če imate okoli svojega doma večji vrt ali morda travnik, je treba takšno površino primerno vzdrževati. Med drugim ima izjemno pomembno vlogo tudi košnja. Te pa se ne morete lotiti kar brez ustrezne naprave. Za to najpogosteje uporabljamo kosilnice različnih tipov.

Kakšen tip kosilnice je najustreznejši za vaše potrebe v okolici doma, verjetno že veste. Če ne, vam predstavljamo nekaj najpogosteje izbranih tipov naprav, ki se uporabljajo pri košenju trave.

Vrste kosilnic

Na začetku omenimo koso, ki še dandanes velja za tradicionalni pripomoček pri košnji. Verjetno jo kdaj pa kdaj koristno uporabite tudi sami. Sicer pa kosilnice v osnovi delimo na motorne, električne, takšne na nitko, na robotske, strižne in ne nazadnje še na traktorske.

Naprave za košenje trave
Predstavljamo nekaj najpogosteje izbranih tipov naprav, ki se uporabljajo pri košenju trave.

Daleč najbolj razširjena je motorna kosilnica. Je namreč izjemno mična in za delovanje ne potrebuje napajalnega kabla. Kar se tiče samega vzdrževanja pa tudi cene, pa so takšne kosilnice uvrščene daleč najvišje na seznam. Po drugi strani pa je električna kosilnica v primerjavi z motorno precej bolj čista, vendar za svoje delovanje nujno potrebuje električni tok. Navadno je takšna naprava precej težje vodljiva in premalo močna za nekoliko tršo travo.

Robotske in strižne kosilnice

Na trgu je na voljo tudi robotska kosilnica. Gre za najnovejši izum, ki ga poganja akumulator. Premika se po kolesih. Poznane so tudi tako imenovane strižne kosilnice. Označene so kot profesionalna vrsta kosilnic, ki se najpogosteje vključujejo še priključke za frezanje in podobna opravila.

Naj ob tem omenimo še kosilnico na nitko. Takšna vrsta se najbolj pogosto uporablja za košnjo na težje dostopnih mestih. Ne nazadnje so med kupci izjemno priljubljene tudi traktorske kosilnice. Spadajo pa v skupino traktorjev in ne kosilnic.

Kakšen tip kosilnice je najustreznejši za vaše potrebe?

Za kakšne površine je najprimernejša električna kosilnica

Električna kosilnica je daleč najprimernejša izbira za manjše površine. Je nekoliko bolj tiha vrsta naprave za košnjo. Vsebuje zelo preprost zagon, nizke vibracije in je brez emisij. Z njo lahko kosimo tudi po bolj strmih pobočjih in v primerjavi z motornimi kosilnicami so praviloma precej bolj ozke.

Slabosti kosilnice na elektriko pa se seveda pojavijo, če je treba pokositi nekoliko večjo površino. Košnja je v tem primeru namreč lahko precej zamudna, saj vzame kar nekaj časa. Prav tako je potrebno imeti tudi dovolj dolg polnilni kabel.

Kako pogosto naj bi se izvajala košnja trave

Potem ko končno izberemo ustrezen tip naprave za košenje vrta in drugih podobnih površin, pa se moramo priučiti še nekaj izjemno pomembnih zadev. Med drugim je zagotovo pametno vedeti tudi to, kako pogosto naj bi potekala oziroma se izvajala sama košnja trave.

Košnja trave naj bi praviloma potekala dva do trikrat na mesec. To je zlasti odvisno od zunanjih temperatur pa tudi od tega, koliko bo padavin. Ob tem je treba nujno poskrbeti tudi za to, da ima izbrana kosilnica dovolj ostra rezila. Le na takšen način namreč lahko dovolj učinkovito poskrbimo, da bo trava ostala dovolj močna in seveda tudi dovolj gosta.

V resnici ne obstaja pravilo, ki bi natanko določalo, kako pogosto naj bo izvajana košnja trave. Večina od zelenic košnjo zahteva enkrat na teden, in sicer v spomladanskem ter poletnem času. Enkrat na dva tedna pa je košnja trave dovolj v jesenskem času.

Kdaj je košnja za travo preveč stresna

Pametno je vedeti tudi to, da se košnja trave ne bi smela izvajati sredi dneva. To je namreč za samo travo lahko kar precej stresno. Trava v tem času namreč lahko izgubi preveč vode in zato prične rasti bistveno počasneje. Najbolj primeren čas za košnjo je torej tedaj, kadar na zelenico pada senca. Tedaj namreč trava izgubi veliko manj vode in si bo zato bistveno hitreje opomogla.

Košnja trave naj same višine trave prav nikoli ne zmanjša za več kot za eno tretjino. V nasprotnem primeru namreč lahko neugodno vplivamo na rast korenin. Trava bi namreč potrebovala več vode.

različne vrste kosilnic za travo
Košnja trave naj bi praviloma potekala dva do trikrat na mesec.

Gnojenje trave

Pomemben del pri vzdrževanju vrta oziroma travnika ali pa zelenice je tudi gnojenje. Zgodaj spomladi je za takšno opravilo daleč najbolj primeren čas. Korenine trave bodo po kakovostnem gnojenju precej bolje rastle, trava pa bo postajala vse močnejša.

Poleti se trava lahko pognoji tudi z dušikom. Ta namreč učinkovito spodbuja rast rastlin. Travo pa je treba obvezno gnojiti le v hladnem delu dneva, nato pa jo je treba še ustrezno zaliti.

Priporočene vsebine