Zanimive otroške sobe

Vsi dobro vemo, kakšni so otroci. Polni energije, razigrani in živahni. Njihova domišljija je praktično neomejena, zato se včasih tudi zgodi, da se moramo soočiti z njihovimi nenavadnimi željami. To se pogosto zgodi tudi v primeru, ko urejamo oziroma opremljamo otroško sobo. Takrat moramo biti še posebej pozorni na to, da malčku najprej zagotovimo vso potrebno opremo, šele potem pa se posvetimo njegovim željam. Sicer pohištvo navadno kupujemo šele takrat, ko se za določene kose dokončno odločimo, tako da otroka v proces odločanja vključimo že dovolj zgodaj. S tem poskrbimo, da bo izbrano pohištvo res dobro služilo svojemu namenu, ter da bo tudi otroku všeč.

Da pa bi otrok zares užival v udobju svoje otroške sobe, mu moramo zagotoviti takšno opremo, ki bo zanj zabavna in zanimiva.

Ti kriteriji se seveda močno spreminjajo z odraščanjem otroka – novorojenček si ne bo želel posebne opreme, zadostovala mu bo zibka in nekaj igrač, medtem ko si bodo nekoliko starejši otroci želeli zanimiv pograd ali kaj podobnega, najstnikom pa bo za izgled postelje spet popolnoma vseeno. Najbolj težavni so v tem pogledu otroci do okoli desetega leta starosti, saj se njihove želje hitro in konstantno spreminjajo, poleg tega so pogosto nerealne.

Da bi takšnemu otroku omogočili otroško sobo po njegovih željah, se moramo z njim pogovoriti in mu povedati, da je prvi namen sobe zagotavljanje udobja, torej mora imeti vso potrebno opremo, šele nato je pomemben videz.

Vsekakor pa lahko izberemo takšno opremo otroške sobe, ki bo po godu tako staršem kot otroku. Obstaja namreč veliko posebej prilagojenega pohištva, ki je primerno za otroke. Takšna oprema je navadno barvita in zanimiva, najdemo pa lahko vse od postelj do omar, torej vse, kar otrok v svoji sobi potrebuje. Otroška postelja lahko predstavlja na primer pikapolonico, avto, letalo, ladjo ali kaj drugega, hkrati pa otroku nudi udobno in kvalitetno spanje. Še posebej so za otroke privlačni pogradi, saj niso zanimivi le na pogled, temveč pogosto skrivajo še kakšno drugo zabavno funkcijo – poznamo na primer takšne pograde, ki omogočajo spust z zgornje postelje kar po toboganu.

Tudi omare se da že z nekaj domišljije preurediti v slikovite gradove, obstajajo pa tudi posebne omare za otroke, ki so že oblikovane posebej za ta namen. Podobno velja tudi za drugo pohištvo, številne možnosti pa imamo tudi pri drugih opravilih, povezanih z urejanjem otroške sobe, na primer pri pleskanju.

Z namensko opremo bomo poskrbeli, da otroška soba ne bo pusta in nezanimiva, ter da se bo malček z veseljem predal spanju ali igri v takšnem zanimivem prostoru. Vnaprej pa moramo vedeti, da se z odraščanjem otroka spreminjajo tudi njegove želje in potrebe, torej bo treba otroško sobo še kdaj preurediti, zato poskrbimo tudi za to, da nova oprema ni uporabna le za kakšno leto uporabe, temveč da lahko služi svojemu namenu vrsto let. Poleg tega moramo seveda vedno imeti v mislih funkcionalnost pohištva, saj je prav to namen vse opreme, tudi v otroški sobi. Najprej poskrbimo za to, da soba otroku nudi vse, kar ta potrebuje za svoj razvoj in odraščanje, potem pa to kombiniramo z željami otroka.

Priporočene vsebine