Barve poudarjajo slog opreme

Pri opremljanju nas ponavadi omejuje prostor. Veliko stanovanje pogosto ostaja le neuresničena želja. V realnosti imamo na voljo nekaj deset kvadratnih metrov, na katerih naj bi bilo vse: kuhinja, jedilnica, kopalnica, spalnica, dnevna soba. Poleg tega pa potrebujemo še kotiček za delovno mizo, čim več garderobnega prostora, pa še kaj.

Prav zato je včasih kar težko občudovati pohištvo, razstavljeno na sejmih in prodajnih salonih, saj tam problema majhnih prostorov ne poznajo. Vse je veliko. In le takšno je lepo, seveda v velikih zračnih prostorih.

Smeri oblikovanja se spreminjajo. Oblikovalci iščejo nove načine, kako izraziti zanimive ideje, ki naj bi bile hkrati uporabne. V zadnjih letih je oblikovanje močno pod vplivom sprememb v načinu življenja. Prostori niso več strogo ločeni drug od drugega; to niso več zaprte sobe, ki bi bile vsaka drugače opremljena.

Meje med kuhinjskim, bivalnim in spalnim delom skoraj ni. Tako kot se prepletajo različni deli našega življenja (na primer delo, ki ga opravljamo na delovnem mestu, nadaljujemo za domačim računalnikom), se prepletajo prostori v našem domu. V tem trendu najbolj izstopata kuhinja in dnevna soba. Kuhinja je od dnevne sobe prevzela vlogo družabnega prostora, saj v njej ne le kuhamo in se prehranjujemo, ampak se tudi družimo, skratka v njej preživljamo večino časa, ko smo doma.

Zahtevi oziroma trendu po povezanosti in prepletanju posameznih prostorov v našem domu pa so se podredili tudi oblikovalci notranje opreme. Veliko sodobnega pohištva so oblikovali tako, da po obliki in barvi sodi v kateri koli prostor našega stanovanja. Nekateri kosi (na primer klasični kuhinjski elementi) seveda še vedno ostajajo specifični in kot taki namenjeni le za opremo določenega prostora. Vse več pa je večnamenskega pohištva, ki ga lahko namestimo v različne prostore. Omarice in police, ki jih lahko pritrdimo na steno dnevne sobe, kjer bo na njih avdio in video oprema, na steno kuhinje, kjer bomo nanje zložili krožnike, skodelice in drugo posodo, na steno spalnice, kjer bodo nosile težo okrasnega predmeta, ali pa v delovno sobo, kjer potrebujemo police za knjige in druge delovne pripomočke.

Večnamensko pohištvo ni novost. Oblikovalci ga na pohištvenih sejmih predstavljajo že kar nekaj sezon. Le vedno več je takšnih kosov, pri katerih je namen vse bolj zabrisan in nejasen. Večnamenska sedežna, ki je po potrebi postelja, ni novost. Na ogled je bilo že veliko modelov, iz katerih v hipu naredimo udobno posteljo. Na letošnjem mednarodnem pohištvenem sejmu v Veroni so pri enem od razstavljalcev predstavili sedežno – posteljo, ki sicer na videz ni tipična sedežna, ki jo raztegnemo v posteljo, ampak je po velikosti postelja, hkrati pa ima naslonjala in blazine kot sedežna. Torej, odločitev o namenu je na strani uporabnika.

Pri tovrstnem pohištvu se pokaže še ena dobra plat: namestimo ga lahko tudi v majhna stanovanja. Le kaj je bolj uporabnega kot sedežna in postelja v enem v stanovanju, kjer je vse v enem prostoru?

Poleg povezanosti različnih prostorov našega doma med sabo in pohištva v njih, pa je v zadnjih letih bolj ali manj očiten še en trend v oblikovanju. Pomembno vlogo so dobile tudi barve. Do zdaj so trende oziroma modne smernice v oblikovanju narekovale zlasti oblike. Zdaj pa pri tem pomembno sodelujejo tudi barve. Z njimi oblikovalci poudarjajo slog opreme in jim poskušajo »vdahniti« energijo, ki naj bi jo določen kos opreme vnesel v prostor.

Na zadnjem pohištvenem sejmu v Veroni je prevladovala rjava barva, pri vseh kosih pohištva za vse dele doma. V rjavi imamo lahko kuhinjo, garderobno omaro, posteljo ali knjižni regal. V poplavi rjavih odtenkov, ki pohištvu dajejo retro pridih, izstopajo žive barve, zlasti oranžna in rdeče rjava, ki to smer oblikovanja le še poudarjata.

Priporočene vsebine