Kuhinja je imela skozi zgodovino človeštva zelo poseben pomen. Ljudje so se zbirali in družili okrog ognjišča, kjer so se prehranjevali, greli in celo spali, dandanes pa kuhinja z jedilnico še vedno predstavlja prostor, kjer se zbira vsa družina.
Osnovna področja v kuhinji zajemajo:
- shranjevanje živil (hladilnik, omara za živila, zamrzovalna skrinja)
- pripravo živil (pult – umazani in čisti del priprave)
- ogenj (štedilnik, pečica, mikrovalovna pečica)
- vodo (pomivalno korito, pomivalni stroj)
Pri postavitvi elementov v kuhinji je dobro upoštevati funkcionalni trikotnik. Ta nam ponazarja dolžino poti, ki smo jo prehodili med kuho, zato stremimo k temu, da je čim manjši, ne glede na tip kuhinje.
Gre za minimalno razdaljo med štedilnikom, pomivalnim koritom in hladilnikom, upoštevajoč potek priprave hrane. Navadno jo najprej vzamemo iz hladilnika, jo operemo in nato toplotno obdelamo. Če bodo ti elementi dovolj blizu, razporejeni od leve proti desni oz. v smeri urinega kazalca, bomo prihranili čas in energijo. Kuhinja za levičarje naj bi imela obratno zaporedje kot za desničarje.