Pohištvo za garsonjero

Opremljanje stanovanja, pa naj bo veliko ali majhno, je lahko zelo zabavno. Čarobni svet stanovanja je tako raznoličen, pisan, da je oblikovanje štirih sten postalo prava igra. Stanovanje lahko opremimo v številnih slogih, ki so tradicionalni, sredozemski, elegantni, naravni, romantični, moderni, avantgardni, naravni, pisani in še mnogi drugi.

Za garsonjero se najbolj priporoča moderen slog, za katerega je značilno gibljivo, lahko pohištvo čistih linij, ki je elegantno, preprosto in udobno. Pri opremljanju garsonjere je pomembna predvsem spretna razvrstitev dobro izbranega pohištva. Če želimo v enem prostoru stanovati, spati, jesti, ne da bi nam stanovanje dajalo občutek utesnjenosti, je potrebno upoštevati več stvari.

Pohištvo za mala stanovanja je danes vedno bolj dostopno in v vedno večji izbiri. Oprema za garsonjere je prilagojena majhnemu prostoru in mora nuditi primerno udobje. Kdor želi v garsonjero spraviti čim več stvari, bo to najlažje dosegel z nekonvencionalno opremo kot pa z običajnim, pogosto nepraktičnim in okornim pohištvom.

Pri pohištvu je najbolj primerno, da je iz svetlega lesa. To velja predvsem za omare, ki bi s temnimi sprednjimi stranmi garsonjero zelo utesnile. Sprednje strani, ki imajo ogledala, prostor optično povečajo. Prednost je večnamensko pohištvo kot je postelja, ki jo z blazinami lahko spremenimo v trosed ali spalni trosed, dvižna postelja in regal, v katerem je zložena delovna površina. Zelo uporabno je pohištvo, ki zavzame malo prostora, če ga nimamo v uporabi, kot so zložljive mize in stoli.

Garsonjera očitno pridobi, če so območja med seboj ločena, na primer prostor za spanje ločimo od bivalnega z omarami za obleko ali z zavesami. Praktična je vgradnja vzidanih omar z drsnimi vrati, ker je prostor izrabljen vse do stropa. Tudi pod polvisoko ali visoko posteljo lahko veliko shranimo. Garsonjera je z zložljivim pohištvom videti precej večja in bolj praktična za bivanje. Kuhinja je lahko le kuhinjska niša z mini hladilnikom, koritom, mikrovalovko in manjšo kuhalno ploščo. Kopalnica je funkcionalnejša, če vgradimo tuš kabino in manjši umivalnik. Spalnica naj bo toplo zatočišče, ki nas zaziba v miren spanec. Za spalnico se najbolj priporoča zložljiva postelja, ki se lahko takoj spremeni v kavč, ko nas obiščejo sorodniki in prijatelji.

V garsonjeri naj bi bila tla in stene v svetlih barvnih odtenkih ter z umirjenimi vzorci, ki prostor naredijo veliko večji. Pri okenskem okrasju se prav tako priporočajo svetli, vzorčasti tekstili, ki niso zelo nabrani. Svetila naj bodo predvsem praktična in ne zgolj estetskega videza.

Priporočene vsebine