Pohištvo uporabljamo praktično v vseh delih stanovanja; kuhinja, jedilnica, dnevna soba, kopalnica, spalnica, otroška soba, predsoba, pisarna in drugi prostori.
Izgled in funkcija pohištva sta prilagojena glede na potrebe v določenem delu našega doma. V kuhinji npr. potrebujemo pohištvo narejeno iz vzdržljivih materialov, ki se jih lahko čisti; v otroški sobi se izogibamo ostrim robovom; kopalniško pohištvo mora biti hidrofobično…

Nekatere kose pohištva lahko najdemo praktično v vseh delih stanovanja. To so razne mize, stoli, omare. Imamo pa tudi take, ki so dokaj specifični npr. postelja v spalnici, oblazinjeno pohištvo in klubska mizica v dnevni sobi, otroška soba pa sploh predstavlja posebnost v opremi.

Razvoj pohištva sega v začetek človeške civilizacije. Postelje, stole in skrinje so imeli že Egipčani. Glavni funkciji skrinje sta bili shranjevanje in prenašanje predmetov. Kasneje je šel razvoj v dve smeri; razvila se je klop cassapanca in pa buffe – kredenca, ki so jo uporabljali za razkazovanje posode.
Tako je postal poleg funkcionalnosti pomemben tudi dizajn. V današnjem času pohištva skorajda ne kupujemo več zgolj zaradi funkcije, temveč zaradi izgleda, barve, oblike.

Ko nekdo omeni pohištvo, je naša prva misel les oz. lesna tvoriva, saj jih za izdelavo pohištva tudi največ uporabljamo.Včasih so pohištvo okraševali z intarzijami slonove kosti in poldragih kamnov, danes pa za izdelavo in krašenje pohištva poleg lesa uporabljamo še:

 

  • Kovino
  • Umetne plastične mase
  • Steklo in pleksi steklo
  • Karton
  • Usnje, tekstil

Poleg obilice materialov obstaja tudi nešteto različnih slogov pohištva.
Zelo pomembno je namreč, da se v svojem domu počutimo dobro, to pa dosežemo tudi z izborom pohištva, ki nam ustreza cenovno, oblikovno in glede na material.

Žal nam samo lepo pohištvo še ne naredi prijetnega in funkcionalnega doma. Le-tega je potrebno pravilno razporediti po stanovanju, ga oplemenititi in dopolniti z barvami sten, dodatki in seveda s predmeti, ki imajo za nas poseben pomen. Nekateri si pomagajo z različnimi metodam kot je npr. Feng shui, drugi si pohištvo postavijo po lastni presoji, tretji postavitev prilagajajo obliki in velikosti stanovanja… Ne glede na metodo pa je glavno, da se v našem domu počutimo dobro, k čemur prav gotovo pripomore tudi naše priljubljeno pohištvo.

Priporočene vsebine