Stopnice se zdijo marsikomu nočna mora. Nekaterim zato, ker jim popolnoma nič ne prija hoja po njih, drugim pa zato, ker jim v njihovem domu jemlje dragocene bivalne površine. Res je – stopnišče lahko v majhnih domovih zavzame velik delež prostorov, a brez njega žal ne gre, saj je nekako pač potrebno poskrbeti za prehod iz enega v drugo nadstropje.
Kljub temu, da so stopnice nekaj, čemur bi se pri gradnji doma najraje kar izognili, pa lahko takrat, ko prostorsko niste popolnoma utesnjeni, površino stopnišča tudi zelo dobro izkoristite. V primerih hiš, ki imajo veliko kvadraturo, so namreč vse pogostejši primeri, ko načrtovalci poskrbijo za stopnišča, ki jemljejo dih.

Morda boste ob tem pomislili na zaokrožena stopnišča iz starih ameriških filmov, ki se iz avle z dveh strani dvigajo proti nadstropju, a če se ta ne nahajajo v dvorcih, temveč v sodobnih hišah, velja poskrbeti za nekoliko bolj moderen pristop. Stopnišča, ki vodijo v nadstropje iz dnevnih prostorov, ki so v osnovi precej minimalistična, a uporabljajo moderne materiale: kaljeno steklo, nerjaveče jeklo in tako naprej.

Stopnišče je lahko izjemno lep dekorativni in ne zgolj uporaben element doma. Potrebno je le poskrbeti, da se ujema z notranjo arhitekturo, stilom in dekoracijo.

Tudi v primeru, da za stopnice nimate toliko prostora, da bi se te iz spodnjega v zgornje nadstropje kot samostoječ element dvigale sredi dnevne sobe, lahko prostor na stopnišču precej popestrite, olepšate in naredite celo uporabnega – nenazadnje so stopnice običajno stisnjene med visoke stene, ki segajo vsaj dve nadstropji visoko, ter običajno ostanejo neizkoriščene. Uporabite jih lahko tudi za kaj več kot za namestitev okvirjenih družinskih fotografij. Na stene nad stopnicami lahko pritrdite police, na katerih je možno hraniti knjige ali zgoščenke. Na stene lahko pritrdite lončnice v stenskih lončkih. Lahko jih izkoristite namestitev polic v obliki satovja, v katerih hranite steklenice vina. Možnosti je torej neskončno in samo pomisliti je treba na to, za kaj vam v vašem domu manjka prostor.

Če že govorimo o tem, da so stopnice stisnjene med visoke stene, ne moremo mimo dejstva, da so te velike, navpične, gladke površine kot velikansko slikarsko platno. Zakaj bi to ostalo belo in dolgočasno? Ste kdaj pomislili na to, da bi dali stene ob stopnišču porisati s posebnim motivom ali na njih namestili fototapete in tako pričarali prav posebno vzdušje? Nobene potrebe ni, da bi bili skromni in imeli dolgočasen dom, ko pa ga lahko naredite nekaj posebnega.

Imate še kakšno posebno idejo? Izkoristite jo in ustvarite stopniščni prostor, na katerega običajno vsi pozabimo in ga zanemarjamo, ki bo nekaj povsem drugačnega.

Preberite si kako opremimo predsobe.

Priporočene vsebine