Jedilni koti – maksimalna izkoriščenost prostora v kuhinji

Jedilni koti, ki jih obdajajo klopi ali stoli, nudijo popolno izkoriščenost kuhinje. Primerni so tako za večje ali manjše kuhinje, najbolj pa pridejo do izraza ravno v majhnih kuhinjah, kjer je prostora že tako premalo in kjer je potrebno smiselno ter pametno izkoristiti vsak kvadratni centimeter prostora.

Jedilni koti dajo prostoru poseben občutek domačnosti in prijaznosti. Prostor, ki ima vgrajen jedilni kot, tako postane mesto druženja in pogovarjanja in tako skupaj s kuhinjo tvori osrednji prostor dogajanja v hiši.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu jedilnega kota?
Vsak jedilni kot, ki ga vidimo v pohištvenem salonu, pa še zdaleč ne bo ustrezal našim zahtevam in merilom. Preden se odločimo za nakup jedilnega kota je smiselno premisliti, kaj dejansko potrebujemo in kateri jedilni kot bo pravi za nas.

 

1. Dimenzije
Dimenzije jedilnega kota so zagotovo najpomembnejša stvar, ki jo enostavno moramo upoštevati. Predstavljajte si, da kupite jedilni kot »na pamet« in šele takrat, ko pridete domov, ugotovite, da je predolg in da zaradi tega ne morete odpreti kuhinjskih vrat. Grozno. Preden se odločite in kupite jedilni kot, preračunajte in izmerite vse dimenzije ter poskrbite, da boste kupili takšen kot, ki bo ustrezal vašemu prostoru.

2. Cena
Naslednji faktor, na katerega smo vedno pozorni, pa je cena. Na tržišču obstajajo različni jedilni koti, ki se ponavadi razlikujejo predvsem v ceni. Tu pa je potrebno poudariti, da gresta kvaliteta in cena z roko v roki. Poceni jedilni koti, za katere bomo odšteli malo denarja, so izdelani iz slabših materialov, marsikateri poceni jedilni kot pa se enostavno ne bo skladal z našo kuhinjo, ker bo izgledal preveč »kmečko« in robustno. Moderni in kakovostni jedilni koti sicer res stanejo malce več denarja, a verjemite, da so vredni vsakega centa, saj so izdelani iz kakovostnih materialov, moderne linije pa omogočajo, da se lepo skladajo z vsemi ostalimi kuhinjskimi elementi.

3. Skladnost s prostorom
Če so vsi kuhinjski elementi modre barve, potem je smiselno, da se pri nakupu jedilnega kota odločimo za takšen kot, ki se bo ujemal z našo kuhinjo. Barva, oblike, materiali in dizajn kuhinjskega kota so zelo pomembni faktorji, ki močno vplivajo na to, ali se bo naš jedilni kot lepo zlil s preostalo kuhinjo ali pa bo popolnoma izstopal.

Jedilni koti so že od nekdaj bili in vedno bodo prostor v kuhinji, kjer se zbere cela družina in kjer poteka glavno družinsko dogajanje. Rojstni dnevi, praznovanja ali pa samo klasična nedeljska kosila – jedilni koti bodo poskrbeli, da bodo vsi ti dogodki nepozabni in da bo dovolj prostora za vse obiskovalce.

 

Priporočene vsebine