Spalnica je najbolj intimen prostor doma, ki je namenjen počitku, sprostitvi ter nabiranju energije po napornem dnevu. Seveda nič od tega ni mogoče, če spalnica ni lepo urejena. Okolje v spalnici mora biti takšno, da v njej prevladata mir in sproščenost. Zaljubljenci vanjo ponavadi vnesejo še kanček romantičnosti, vsem spalnicam pa je skupna toplina, ki nas zvečer zvabi v varno naročje postelje, kjer si odpočijemo od vseh tegob, ki so nas pestile tekom dneva.

Ambient spalnic pa je odvisen predvsem od opreme, ki jo vanje postavimo. Oprema spalnic vključuje posteljo, garderobno omaro, nočne omarice, svetila ter druge večje ali manjše omare ter počivalnike.

Ključna oprema spalnic je zagotovo postelja, brez katere pač ne gre. Pomembno je, da je dovolj velika, saj je spanje v preozki ali prekratki postelji zelo neudobno, zjutraj pa se zbudimo še bolj utrujeni, kot pa smo bili zvečer. Odločamo se lahko med klasičnimi in modernimi linijami, pomembna izbira pa je tudi sama barva, ki mora dobro sovpadati z ostalimi detajli v spalnici. Ob nakupu postelje moramo premisliti tudi o nočnih omaricah, ki se morajo ujemati s posteljo. Pomembno je, da je vsaka nočna omarica tako visoka, kot je visoka naša postelja, poleg tega pa mora biti dovolj prostorna, da lahko vanjo shranimo vse, brez česar ponoči ne moremo.  

Pri opremljanju spalnic prav tako ne gre brez omar, ki jih mora vsebovati vsaka oprema spalnic. Omare v spalnici so lahko samostoječe ali vgradne, njihova velikost in njihovo število pa je odvisno samo od velikosti in prostornosti naše spalnice. V omare shranimo naša oblačila ter ostale drobnarije in tako v spalnico vnesemo red in urejenost. Nihče nima namreč rad natrpane spalnice, kjer mora pri vsakem koraku paziti, da česa ne pohodi.

V večjih spalnicah, kjer si lahko privoščimo malce več ustvarjalnosti, lahko v prostor postavimo tudi manjšo klubsko mizico ter zofo, fotelj ali počivalnik. Tako spalnico spremenimo v prostor, kjer lahko preberemo našo najljubšo revijo ali knjigo in se spočijemo tudi tekom dneva.

Oprema spalnic pa mora vsebovati še svetila, ki zagotavljajo ustrezno svetlobo. V nasprotju z ostalimi prostori želimo v spalnici intimno ter umirjeno vzdušje. To dosežemo tako, da svetila postavimo po kotih spalnice in ne na sredo. Pritajena svetloba, ki se širi po prostoru, tako ustvarja romantično in mirno vzdušje, ki bi moralo biti prisotno v vsaki spalnici.

Na koncu pa seveda ne moremo mimo barvne usklajenosti. Nobena oprema spalnic ne bo dosegla svojega učinka, če ne bo med sabo dobro barvno usklajena. Nevtralne barve sten, posteljnina žive barve ter temnejši dodatki – to je le ena izmed mnogih idej, ki bodo v vašo spalnico pričarale mir in toplino. Poigrajte se z barvami ter poskrbite, da se boste vsak večer z veseljem odpravili v vašo spalnico na zaslužen počitek.

Priporočene vsebine