Spalnica, prostor počitka in radosti

Opremljanje doma vedno poteka pod kar nekaj pogoji, pri čemer se nas večina osredotoča predvsem na dva: prvi je estetika, drugi pa finance. Pri tem marsikdo pozabi še na en pomemben faktor, ki mu pravimo funkcionalnost. In če na to že pomislimo pri kuhinji, kjer se ji zaradi potrebe po smotrni razporeditvi kuhinjskih naprav in aparatov še posvečamo, jo pri spalnih prostorih običajno povsem zanemarimo. Škoda, kajti tudi spalnica mora biti urejena tako, da zadostuje vsem njenim namenom in je zanje čim bolj uporabna.

Kakšna naj bo spalnica?

Spalnica kot prostor je pogosto postavljena v manj »prijazen« del našega domovanja, torej v tistega, ki je nekoliko hladnejši in manj obsijan s soncem. Res je, da ni nič bolj prijetnega kot prebujanje ob jutranjem soncu, vendar je naravna svetloba veliko bolj pomembna za bivalne kot za spalne dele, zato se pogosto odločimo, da bo spalnica na severni strani naše hiše. Nenazadnje si večina reče, da bo spalnico itak uporabljala zgolj ponoči, torej takrat, ko sonca sploh ni na nebu. Priznati je treba, da bi bilo prebujanje v sončno jutro in ob sončnih žarkih, ki padajo skozi okno, prijetnejše, vendar ima tudi postavitev na severno stran svoje prednosti. Ena naravnih pozitivnih točk je ta, da nam to omogoča, da v spalnici vzdržujemo nekoliko nižjo temperaturo kot v drugih prostorih – in nižje temperature so za kakovosten spanec priporočljive.
Ker je spalnica v prvi vrsti namenjena počitku, je potrebno poskrbeti, da so v njej tudi umirjene barve, ki nas sprostijo, poleg tega pa je priporočljivo, da v njej nimamo elektronskih naprav. Znano je namreč, da so te za kakovosten spanec moteče.

Spalnica – leseni del

Veliko je ljudi, ki celo življenje uporabljajo isto spalnico oziroma isto pohištvo za spalnico. Za razliko od drugih prostorov, v katerih smo večinoma aktivni, je v spalnici dogajanja precej malo, zato se pohištvo ne uniči in ne obrabi. Poleg tega je spalnica veliko bolj ohranjena tudi zato, ker je namenjena zgolj nam.
Kakšno pohištvo potrebujemo v spalnici, je odvisno predvsem od tega, ali imamo ločeno garderobno sobo, ali ne, nekoliko pa tudi od naših navad. Spalnica seveda ne bi služila svojemu namenu, če v njej ne bi bilo postelje. Ali se boste odločili za klasično zakonsko posteljo ali posteljo drugih dimenzij, je odvisno zgolj od vašega osebnega okusa. Tisto, kar je sicer pri postelji najbolj pomembno, pa je seveda kakovost izdelave okvirja in posteljno dno.
Poleg bistvenega elementa spalnice imamo lahko v njej tudi nočne omarice, ki jih v sodobnem času pogosto zamenjajo tudi skromnejše police – pogosto ni potrebe po zaprtih omaricah in predalu za shranjevanje, temveč zadostuje preprosta površina za odlaganje in morebitno postavitev nočne svetilke. Vedno je priporočljivo, da spalnico opremite tudi s kakšnim dodatnim sedežem oziroma oblazinjenim stolom. Kot verjetno veste tudi iz lastnih izkušenj, je vedno priročno med oblačenjem sesti, ali pa stol uporabiti tudi za odlaganje oblačil.
Nimate ločene garderobne sobe? Potem potrebuje spalnica tudi komodo z ogledalom ter predali za perilo, poleg tega pa še veliko garderobno omaro. Najbolj praktično je, če se odločite za veliko vgradno omaro z drsnimi vrati, saj boste tako kar najbolje izkoristili prostor, ki vam je na voljo.

Priporočene vsebine