Študirajte učinkovito s pisalno mizo

Študijski prostor je pomemben prostor, ki je namenjen pridobivanju novih znanj. Prav zaradi tega ga moramo optimalno urediti, da bo služil svojemu namenu.

Za učinkovito učenje je potrebno, da imamo prostor urejen čimbolj uporabno, najbolje je, da imamo študijska gradiva in ostale stvari, ki jih vsakodnevno potrebujemo, med seboj ločene. Tako naj bodo točno določene police namenjene le študijskim gradivom, kotiček ustvarimo tudi za potrebščine. Poleg urejenosti samih gradiv in drugih pripomočkov, pa je potrebno v prostoru, v katerem se učimo, paziti še na nekaj pomembnih reči. 

Svetloba v prostoru

Prostor naj bo čez dan primerno osvetljen. Najbolje je, da je pisalna miza postavljena v bližino okna, da nam sončna svetloba osvetljuje bralno površino. Poleg dnevne osvetlitve pa je dobro poskrbeti tudi za primerno osvetlitev ponoči. 

V ta namen nikakor ni priporočljivo uporabljati šibkih žarnic, ki oddajajo rumeno svetlobo, saj bo ta na oči med dolgotrajnim branjem delovala škodljivo. Za branje in druga opravila, ki zahtevajo koncentracijo naših oči, je najbolje uporabiti žarilke, ki oddajajo belo svetlobo.
Ta je najbolj podobna sončni svetlobi in na oči deluje najmanj škodljivo. Kljub morebitni višji ceni takšnih žarnic, boste dolgoročno prihranili na zdravju. Ob dolgotrajnem očesnem naporu pri neprimerni osvetljavi, se bodo namreč sčasoma pojavile poškodbe na očeh.

Pisalna miza

V kolikor berete, pišete ali rišete načrte, potrebujete primerno pisalno mizo. 
Ta mora biti ravno pravšnje višine, da boste ob sedenju imeli za hrbtenico najmanj obremenjujočo pozicijo. To pomeni, da mora biti hrbet ob sedenju raven in ne usločen, ramena morajo biti sproščena in ne napeta, glava se mora nahajati v osrednji poziciji, da kar najmanj obremenjujete vratno hrbtenico. Za pisanje je pomembno, da je kot roke pri tem takšen, da omogoča pravilno pozicijo sedenja.
K pravilnemu položaju za pisalno mizo pripomore tudi primeren stol, ki naj bo narejen ergonomsko. Primeren stol izberemo individualno, saj niti dve osebi med seboj nista enaki. Vodilo naj bo, da nam ne dovoljuje usločenja hrbtenice, temveč podpira vzravnano pozicijo.

Priporočene vsebine